ΔΙΑΜΟΝΗ

[ΔΙΑΜΟΝΗ][bleft]

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

[ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ][bsummary]

ΕΞΕΡΕΥΝΩ

[ΕΞΕΡΕΥΝΩ][twocolumns]

Το Πάπιγκο, με τα χίλια χρώματα, δίνει την εντύπωση ενός μαγεμένου τόπου


Κάθε πλευρά του Ζαγορίου έχει τον δικό της τρόπο να μας κάνει να ερωτευτούμε την Ήπειρο. Αλλά αυτή η πλευρά του Δυτικού Ζαγορίου, όπου φωλιάζει η κοινότητα του Παπίγκου, φροντίζει να το παρακάνει: Μας ξελογιάζει με το εντυπωσιακό τοπίο που αντικρίζουμε πλησιάζοντας, με δύο κουκλίστικα χωριά μέσα στην πυκνή βλάστηση, κάτω από τους επιβλητικούς πύργους και τη μυθική Δρακόλιμνη. Μας κόβει την ανάσα με την χαράδρα του Αώου στον βορρά και το φαράγγι του Βίκου στο νότο. Και τέλος, μας κλέβει την καρδιά με την ηπειρώτικη παράδοση, τη φιλοξενία των κατοίκων και την αίσθηση ότι εδώ έχει βρεθεί ο τρόπος να σταματά ο χρόνος και να μπορείς να αφήσεις μικρά και μεγάλα άγχη έξω από το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο.


Το Πάπιγκο είναι στην ουσία δύο χωριά ή αν προτιμάτε ένα χωριό με δύο μαχαλάδες. Πρώτα θα μπούμε στο Πάπιγκο (έτσι το γράφει η ταμπέλα, δηλαδή τυπικά δεν υπάρχει “Μεγάλο Πάπιγκο”) και 3 χλμ. μετά στο Μικρό Πάπιγκο, που απέχει 65 χλμ. από τα Γιάννενα. Το υψόμετρο στο Πάπιγκο είναι περίπου 980 μ. και στο Μικρό Πάπιγκο 1.040 μ. Είναι σίγουρα από τα ωραιότερα χωριά του Ζαγορίου, ίσως και τα πιο τουριστικά, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενοι παραδοσιακοί οικισμοί.

Κάθε χρόνο, στα μέσα Νοεμβρίου, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Παπίγκου διοργανώνει βραδιά τσίπουρου με παραδοσιακή μουσική, μεζέδες, δωρεάν κρασί και άφθονο τσίπουρο.


Στο Πάπιγκο ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο η τέχνη των Ζαγορίσιων μαστόρων να αξιοποιούν καταπληκτικά το μόνο αγαθό που έδωσε η φύση σε αφθονία σε τούτη τη γωνιά της πατρίδας μας: την πέτρα. Πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια με πέτρινη σκεπή,καλοδιατηρημένα καλντερίμια, όμορφες πέτρινες βρύσες, όλα από πέτρα. Κι όλα αυτά με φόντο τους “Πύργους της Αστράκας”, μια σειρά από πέντε τεράστιους βραχώδεις σχηματισμούς του όρους Γκαμήλα (ή Τύμφη) που υψώνονται ακριβώς πάνω από τα σπίτια, πραγματικό χάρμα οφθαλμών.

Οι ανεπανάληπτες Κολυμπήθρες και η Δρακολίμνη



Το Πάπιγκο είναι εξαιρετική βάση για να θαυμάσει κάποιος την ηπειρώτικη φύση. Σε μια πολύ εύκολη διαδρομή από το Μεγάλο στο Μικρό Πάπιγκο, συναντάμε μια καταπράσινη ρεματιά, το γνωστό Ρέμα του Ρογκόβου. Το κρυφό αυτό στολίδι, με τα νερά να πέφτουν σε φυσικές πισίνες, που μοιάζουν λαξευμένες, είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας! Οι ντόπιοι το ονομάζουν Κολυμπήθρες ή Οβίρες, και αργότερα, όταν καλοκαιριάσει, ένα μπάνιο εδώ είναι θεϊκή εμπειρία!

Από το Μικρό Πάπιγκο ξεκινάνε οι συνταρακτικές εξορμήσεις προς την επικράτεια της Τύμφης, όπου το τοπίο δεν περιγράφεται…Η εκπληκτική δρακολίμνη, σε σχήμα καρδιάς, που φιλοξενεί τον αλπικό τρίτωνα, ένα μικρό και χαριτωμένο αμφίβιο, είναι ένα θαύμα της φύσης. Εξίσου γοητευτικά είναι και τα σπήλαια της Αστράκας, αλλά και η απέραντη θέα προς την Αλβανία, τον Γράμμο, τον Σμόλικα, την Βασιλίτσα, την Κόνιτσα, την κοιλάδα του Αώου και την Μονή Στομίου. Όλα αυτά, σε μια και μόνη εικόνα!
Αν δεν νιώθετε ότι έχετε ορειβατικό ένστικτο, αλλά θέλετε παρ’ όλα αυτά να δείτε αυτό το εκπληκτικό τοπίο, υπάρχει η δυνατότητα να βρεθείτε στην Δρακόλιμνη με εναέρια μεταφορά!

Το όνομα της οφείλεται στο δράκο, ένα ον με μυθικές διαστάσεις, το οποίο λέγεται οτι κατοικούσε σε αυτήν και ήταν σε διαρκή διαμάχη με το δράκο που ζούσε στον Σμόλικα. Παλιότερα πίστευαν οτι η Δρακόλιμνη είναι μια πολύ βαθιά λίμνη που τα νερά της καταλήγουν στον Αώο. Νεότερες έρευνες απέδειξαν πως το βάθος της δεν ξεπερνά τα 5μ.
Η διαδρομή για το καταφύγιο και στη συνέχεια για τη λίμνη αρχίζει από το μικρό Πάπιγκο. Έχει ανατολική κατεύθυνση και με πορεία σε ένα καλοσχηματισμένο μονοπάτι περνά από τη βρύση Αβραγόνια, τη βρύση Αντάλκη, τη βρύση Τράφο και τη βρύση Κρούνα. Είναι η διαδρομή με τα πιο πολλά νερά και η πιο σύντομη και ξεκούραστη διαδρομή για το καταφύγιο.

Στη συνέχεια θα φτάσουμε στο Μικρό Πάπιγκο. Τα αυτοκίνητα ευτυχώς δεν μπορούν να μπουν μέσα στα στενά λιθόστρωτα καλντερίμια. Όλοι παρκάρουν δίπλα στην εκκλησία των Ταξιαρχών με τον αιωνόβιο πλάτανο. Ακολούθως κατηφορίζουμε στο σοκάκι και στα 40 μ. στα αριστερά μας θα βρούμε το «Κέντρο Ενημέρωσης για τη Φύση και τον Πολιτισμό στο Ζαγόρι», το οποίο δημιούργησε το WWF στο κτήριο του παλιού δημοτικού σχολείου, δωρεά του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου.
Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για ζητήματα που αφορούν το φυσικό τοπίο, την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, τα γεωλογικά χαρακτηριστικά, το κλίμα της καθώς και την ιστορία της.

Το φαράγγι του Βίκου


Ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου, με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς και άγρια ζωή που δεν συναντάται αλλού στην Ευρώπη, το φαράγγι του Βίκου έχει μήκος 24 χιλιόμετρα και μέσο βάθος τα 900 μέτρα. Πέρα από το να θαυμάσετε το φυσικό κάλλος, εδώ μπορείτε να κάνετε ράφτινγκ και καγιάκ στον ποταμό Βοϊδομάτη ή να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην αναρρίχηση στις πλαγιές της Αστράκας. Στην ευρύτερη περιοχή της Κοινότητας Παπίγκου οργανώνονται επίσης εξορμήσεις ιππασίας, ποδηλάτου βουνού, Jeep safari και ορειβασίας.

Τοπικά Προϊόντα

Όντας ορεινή περιοχή είναι φυσικό ότι η κτηνοτροφία είναι αναπτυγμένη αν και όχι όσο παλιότερα . Τα γαλακτοκομικά λοιπόν είναι ανάμεσα στα προϊόντα που παράγει αυτός ο τόπος.

Εκτός όμως από τη φέτα το γιαούρτι και το φρέσκο βούτυρο θα βρει κανείς σπιτικά γλύκα του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ φτιαγμένα από τους καρπούς των δέντρων που φύονται στα γύρω δάση. Γνωστό επίσης τοπικό προϊόν είναι και ο τραχανάς αλλά και οι πασίγνωστες ζαγορίσιες πίτες (αλευρόπιτα, τυρόπιτα, κρεατόπιτα).

Τέλος στα βουνά που περιτριγυρίζουν το Δήμο φυτρώνουν κάθε είδους βότανα με τα πιο γνωστά το τσάι του βουνού και τη ρίγανη. Υπάρχουν πολλά μαγαζιά στα περισσότερα χωριά όπου μπορεί κανείς να βρει και να δοκιμάσει όλα αυτά τα προϊόντα.