ΔΙΑΜΟΝΗ

[ΔΙΑΜΟΝΗ][bleft]

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

[ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ][bsummary]

ΕΞΕΡΕΥΝΩ

[ΕΞΕΡΕΥΝΩ][twocolumns]

Η μεγαλύτερη έρημος του κόσμου καλύπτεται από πάγο κι όχι άμμο


source:en.wikipedia.org

Όταν μιλάμε για έρημο, είναι αδύνατο να μην τη συσχετίσουμε με ξηρές, άνυδρες περιοχές, ερημικούς και αφιλόξενους χώρους με μεγάλες ποσότητες άμμου. Ωστόσο, μια έρημος μπορεί να είναι πολλά περισσότερα πράγματα.

Στην τεράστια ποικιλία των οικοσυστημάτων της ερήμου που υπάρχουν στον πλανήτη μας, ξεχνάμε ίσως την πιο σημαντική, την παγωμένη έρημο της Ανταρκτικής, που είναι καλυμμένη με πυκνά στρώματα πάγου.

Υπάρχουν περισσότερα από 14,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου και χιονιού χωρίς την παρουσία άμμου, ήλιου, καθώς και θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Αυτός είναι ο λόγος που η Ανταρκτική θεωρείται η μεγαλύτερη έρημος, μεγαλύτερη κι από τη Σαχάρα.


source:commons.wikimedia.org

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και κλιματολόγο Jonathan Wille του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ στη Γαλλία, «κάθε περιοχή που βλέπει λιγότερο από 25 εκατοστά βροχόπτωσης ετησίως χαρακτηρίζεται ως έρημος».

Οι ξηρές κοιλάδες McMurdo είναι το καλύτερο παράδειγμα περιοχών που δεν έχει βρέξει εδώ και πολύ καιρό, επειδή μετά από 14 εκατομμύρια χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια ποσότητα υγρασίας στον αέρα.

Βρίσκονται στη δυτική ακτή του McMurdo Sound και καλύπτουν περίπου 4.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σχετικά χωρίς πάγο, επιδεικνύοντας μια αξιοσημείωτη αντίθεση μεταξύ δύο σχεδόν ανταγωνιστικών οικοσυστημάτων, πάγου και αλατούχου εδάφους.


source:en.wikipedia.org

Μέχρι το 2016, υπήρχαν περίπου 135 μόνιμοι κάτοικοι, αλλά οι ερευνητικοί σταθμοί που είναι διάσπαρτοι σε όλη την ήπειρο φιλοξενούν από 1.000 έως 5.000 άτομα όλο το χρόνο.

Μιλώντας για έναν άλλο τύπο πληθυσμού, είναι γνωστό ότι στην Ανταρκτική ζουν διαφορετικοί οργανισμοί, όπως πολλά είδη φυκιών, βακτηρίων, μυκήτων, φυτών, πρώτιστων και ορισμένα ζώα, όπως ακάρεα, νηματώδεις, πιγκουίνοι, πτερυγιόποδα και βραδύπορα. Το είδος της βλάστησης που εμφανίζεται σε ορισμένες μικρές περιοχές είναι η τούνδρα.