ΔΙΑΜΟΝΗ

[ΔΙΑΜΟΝΗ][bleft]

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

[ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ][bsummary]

ΕΞΕΡΕΥΝΩ

[ΕΞΕΡΕΥΝΩ][twocolumns]

Karl-Marx-Hof - Το μακρύτερο κτίριο στον κόσμο που έχει μήκος 1.100 μέτρα

source:commons.wikimedia.org

To Karl-Marx-Hof είναι ένα από τα πιο γνωστά συγκροτήματα δημοτικών κατοικιών στην Βιέννη. Χτίστηκε μεταξύ 1927 και 1930 από τον αρχιτέκτονα Karl Ehn, οπαδό του Otto Wagner. Το Karl-Marx-Hof είναι το μακρύτερο μονό κτίριο κατοικιών στον κόσμο.

Έχει μήκος 1.100 μέτρα, περνάει από τέσσερις στάσεις τραμ και αρκετές σήραγγες που έπρεπε να ενσωματωθούν στο σχέδιο για να επιτρέψουν τη συνέχιση των δρόμων της πόλης και τη ροή της κυκλοφορίας.

Ήταν ένα από τα περίπου 400 νέα δημοτικά συγκροτήματα διαμερισμάτων, που ονομάζονταν Gemeindebauten, που χτίστηκαν από τους Σοσιαλδημοκράτες για την παροχή στέγης στις χιλιάδες οικογένειες που έγιναν άστεγοι μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

source:commons.wikimedia.org

Στο τέλος του μεγάλου πολέμου το 1918, η Βιέννη είχε να αντιμετωπίσει τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Με την υπόσχεσή τους να ανακουφίσουν ορισμένα από αυτά τα ζητήματα, οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν τις δημοτικές εκλογές και διοίκησαν μεταξύ 1918 και 1934.

Η εκλογή των Σοσιαλδημοκρατών σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής. Η επονομαζόμενη διοίκηση της «Κόκκινης Βιέννης» ξεκίνησε ένα εντατικό πρόγραμμα κοινωνικής μεταρρύθμισης. Μεταξύ των πολλών πρωτοβουλιών που ανέλαβαν οι Σοσιαλδημοκράτες για να διευκολύνουν τη ζωή των Βιεννέζων, η κοινωνική στέγαση είναι αυτή που ξεχωρίζει.

Δημιουργήθηκαν τεράστιες πολυκατοικίες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πόλεις εντός των πόλεων, με δικές τους ξεχωριστές υποδομές, καταστήματα, υπηρεσίες και συστήματα πάρκων. Ορισμένα από αυτά τα κτίρια ήταν τεράστιες κατασκευές που μοιάζουν με οχυρά, αλλά κανένα δεν ήταν όπως το Karl Marx-Hof.

source:commons.wikimedia.org

Το Karl Marx-Hof καταλαμβάνει έκταση 156.000 τ.μ. Στο εσωτερικό υπάρχουν 1.382 διαμερίσματα μεταξύ 30 τ.μ. και 60 τ.μ. και σχεδιάστηκε για πληθυσμό περίπου 5.000 κατοίκων. ενώ περιλαμβάνει πολλές παροχές, όπως νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές, κλινικές μητρότητας, γραφεία υγειονομικής περίθαλψης, βιβλιοθήκες, πλυντήρια, κέντρα νεότητας, ταχυδρομείο, φαρμακείο και άλλα 25 καταστήματα.

Ένα άρθρο σχετικά με το κτίριο και τους κατοίκους του, το οποίο εμφανίστηκε στους New York Times το 1991,αναφέρει: «Τρία πράγματα έκαναν το Karl Marx Hof ιδιαίτερο στη Βιέννη της δεκαετίας του 1930: κάθε διαμέρισμα είχε μια τουαλέτα και κρύο τρεχούμενο νερό, και το συγκρότημα είχε μπαλκόνια. Μέχρι τότε, τα δημόσια έργα στέγασης είχαν μόνο κοινόχρηστες τουαλέτες και κοινόχρηστες βρύσες κρύου νερού. Τα μπαλκόνια θεωρούνταν μια αριστοκρατική πολυτέλεια που ξεπέρασε τις ανάγκες των εργαζομένων.